neděle 1. ledna 2017

Tácky pod nápoj s hudebními motivy

Kvůli náročnému předvánočnímu období v práci, jsem se hrozně dlouho nedostala k tvoření, k malování, vůbec k ničemu. Ale teď, protože trávím Vánoce tradičně s angínou, mám jeden "quick craft" jako dárek do nového bytu pro mou sestru.




Budete potřebovat:
kousek překližky, 
pilu,
pilník,
brusný papír,
svorky,
lepidlo,
štětec,
barvu,
lak na dřevo

Jako první si na obyčejný kopírovací papír nakreslete tvar tácku (já mám kruh o průměru 10cm) a do něj notu nebo jiný motiv, který budete vyřezávat. Případně si vytiskněte moji šablonu, kterou stáhnete zde a zde.
Vytištěnou nebo nakreslenou šablonu přilepte na několika místech pomocí lepící pásky k překližce.


Vyřízněte z překližky všechny čtyři kolečka po obvodu. Řezání po papíře s motivem vám pomůže lépe udržet správný směr a ušetřit si spoustu broušení. Nejlépe poslouží elektrická lupínková pila jako je třeba DREMEL MS20, kterou používám já, ale určitě to půjde i s ruční pilkou. Jen to bude trvat krapet déle.



Nyní vyřízněte stejným způsobem i čtyři kolečka bez motivu. Bude jich celkem osm.


Teď přichází ta zábavná část! Papírovou šablonu s motivem opět přilepte k překližce, aby se nehýbala. Tady se nejlépe osvědčí oboustranná lepící páska. Pomocí vrtáku vyvrtejte otvory v nejširších částech motivu tak, aby jimi bylo možné provléknout list pilky a motiv tak vyříznout bez proříznutí tácku. V zápalu boje jsem tento krok zapomněla vyfotit, tak jsem se to pokusila alespoň nakreslit.


Postupně vyřízněte všechny čtyři motivy. Dávejte pozor u velmi tenkých částí a neztraťte malé volné dílky patřící k motivu.


Papírovou šablonu odstraňte z překližky.


Pomocí různě profilovaných pilníků dolaďte detaily vyříznutého motivu tak, aby byl výsledek hladký, bez třísek a zubů.


Zadní stranu kolečka s motivem potřete lepidlem (např. Hercules) a přilepte na kolečko bez motivu. 


Pečlivě vycentrujte a zajistěte svorkami. Nezapomeňte na volné dílky. Lepidlo nechte dobře proschnout.


Jakmile je lepidlo zaschlé, přichází čas na broušení. Vezměte všechny čtyři tácky, urovnejte je k sobě a všechny najednou upevněte ve svěráku. 


Postupně, smirkovým papírem nebo mým oblíbeným DREMELEM 3000, obruste celou obvodovou stranu všech tácků najednou. Tak budou všechny tácky stejné a bude to rychleji.
Potom je vyndejte ze svěráku a obruste jemným smirkovým papírem horní a spodní plochy tácků. Vyříznutý tvar zbavte prachu a vnitřek natřete barvou vhodnou na dřevo (EKOKRYL, BALAKRYL apod.), nejlépe akrylátovou, ředitelnou vodou. 


Případné přetažení po zaschnutí vybrousíte smirkovým papírem, vyfoukejte prach a vnitřek natřete další vrstvou barvy. Nechte dobře zaschnout a nakonec tácky případně přetřete bezbarvým lakem na dřevo.


A hotovo! Připraveno k použití :)











Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážení návštěvníci, budu velice ráda za každý zanechaný komentář, ať již pochvalný nebo kritický. Prosím jen o zachování slušnosti, nepoužívání vulgarismů a neútočení na skupiny či jednotlivce. Děkuji.