úterý 1. srpna 2017

Seriál o materiálech - Pastelky část 1. Školní pastelky



Před několika měsíci jsem si dělala pořádek v uměleckých potřebách a ke svému velkému překvapení zjistila, že mám docela dost pastelek. Tím "dost" myslím jako fakt hodně... A když jsem je všechny vyrovnala na stůl, zeptala jsem se ségry, zda je už správný čas, bát se o své duševní zdraví. Na to mi řekla, kolik má ona párů bot, takže si klidně můžu objednat další 😄.


První řádek zleva 
Koh-I-Noor Polycolor (72), Koh-I-Noor Mondeluz (72), Marco Raffiné (72), Staedtler Noris club (24), Centropen (12), Concorde (18), Maped Color´ peps (12).
Druhý řádek 
Faber-Castell Art Grip Aquarelle (36), Caran d´ Ache Prismalo (80), Stabilo Trio thick (24).
Třetí řádek 
LYRA Rembrandt Polycolor (72), Faber-Castell Polychromos (60), Artist (24).
V látkových pouzdrech 
Koh-I-Noor Aquarell (36), Faber-Castell (48).

Bohužel, ne ke všem pastelkám mám i originální krabici. Na dřevěné náhradě se již pracuje.
Není to jen tak ledajaká úchylka, moje sbírka je plně funkční a všechny umělecké sady taky používám. Mé srdce touží už jen po několika sadách, které bych si opravdu chtěla vyzkoušet jako třeba americké pastelky Prismacolor, britské Derwent Color soft a švýcarské Caran d´Ache Luminance. Ale ty poslední jsou tak drahý, že si o nich můžu nechat jen zdát.

Jak jsem se tak s nimi mazlila a zkoušela, jak hezky kreslí, napadlo mě vytvořit ke každým pastelkám vzorník. Když už jsem měla vzorník, napadlo mě porovnat pastelky mezi sebou v akci a to byl už jen krůček od nápadu uspořádat "big battle" a nakonec se o výsledky podělit tady. A pokud můj souhrn někomu pomůže vybrat si ten správný nástroj pro svou tvorbu, budu jedině ráda.

Pastelky budu brát postupně od nejlevnějších školních až po dražší umělecké. Všechny druhy jsem pro porovnání vyzkoušela na stejném obrázku a stejném papíře.

Tak a jdeme na to.

1 CENTROPEN


Jako první přichází pastelky české značky Centropen.
Firma byla založena dvěma podnikately roku 1940 a roku 1941, byla v Dačicích rukama dvaceti zaměstnanců, vyrobena první plnící pera s názvem STENO. 
Roku 1945 se podnikatelé rozešli a jeden z nich založil novou společnost pro výrobu psacích potřeb značky OMEGA. 
Roku 1948 byla firma zestátněna a závod v Dačicích se stal součástí národního podniku Centropen se sídlem v Pardubicích. V 50. letech byl závod Dačice v rámci reorganizace začleněn do oborového podniku Koh-i-noor Hardtmuth České Budějovice a do Dačic byla postupně převáděna výroba ze všech 12 menších firem z původního Centropenu po celém Československu. 
V roce 1964 zanikl státní podnik Centropen Pardubice a byl zřízen Koh-i-noor Hardtmuth Dačice jako jeden z devíti závodů Koh-i-noor Hardtmuth České Budějovice.
Od roku 1967 začíná vyrábět popisovače známé jako "fix" původem z japonska. V 70. letech pak zvýrazňovače, rollery, permanentní markery, technická pera a hlavně popisovače s vláknovým hrotem (dětské fixy) podle československého patentu, kterých 550 zaměstnanců denně vyrobilo 300 000 kusů.
Roku 1989 vystoupil dačický závod z oborového podniku Koh-I-noor Hardtmuth České Budějovice a vrátil se k původnímu názvu Centropen (název z 50. let) coby státní podnik.
V 90. letech se Centropen transformoval ze státního podniku na akciovou společnost vlastněnou stoprocentně státem. Poté proběhla privatizace do rukou ryze českého kapitálu. Z Centropenu vznikla veřejně neobchodovatelná akciová společnost a tak je tomu dodnes.
Roku 1997 začíná vyrábět nově patentované foukací fixy.


Školní dřevěné pastelky jako jeden ze dvou výrobků této kategorie od značky Centropen se prodávají ořezané, v baleních po 6/12/18 kusech (asi 16/29/41,- Kč) v kartonové krabičce. Já si pořídila 12 barev abych je vyzkoušela a poté předala na malování neteřím (to se ale nikdy nestane). Pastelky mají hezký obal, který sice deklaruje bílou pastelku uvnitř, ale nenechte se zmást. Žádná tam není.
Pastelka má hexagonální tvar o průměru 7 mm, tuhu o průměru 2,5 mm, délka 175 mm a po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo Centropen jako jediná informace. 

V první části testu jsem vyzkoušela 9 barev na kreslícím kartonu (obyčejná školní čtvrtka)
  1. sytost barvy při lehkém, středním a silném tlaku na pastelku
  2. -
  3. použití papírového třítka
  4. -
  5. přechod mezi dvěma barvami

  6. gumovatelnost
Jsme v kategorii školní pastelky, takže jsem neměla přehnaná očekávání, přesto jsem už u třetí barvy začala cítit zápěstí. Tuha je opravdu dost tvrdá. Občas jsem měla pocit, že v ní něco drhne, jako by tam byl písek.
  1. Různým tlakem se dá sice dosáhnout různé sytosti barvy ale už při středním tlaku se začíná odírat papír. I školní děti chtějí na svém výtvoru vidět syté barvy, aniž by do něj pastelkou udělaly díru a právě jim, by podle mého názoru, kreslení pastelkami nemělo působit obtíže nebo dokonce bolest! Asi začínám chápat, proč jsem měla jako dítě raději fixy.

  2. Efekt papírového třítka je nulový. Jednou nakreslená čára, byť jen slabě, se prostě nerozmaže. Tady to zase nehodnotím jako tak velké mínus, protože školní děti třítka asi moc nevyužijí.

  3. Pastelky mají tak málo pigmentu, že o nějakém vrstvení nebo míchání barev vůbec nemůže být řeč. 

  4. Pokud se nepodaří prodřít papír při kreslení, pak to určitě doženete gumou. Takže raději nepoužívat. 
  5. Pastelka má překvapivě kvalitní dřevo, které se snadno ořezává a netříští se.

Video k testu


V druhé části testu jsem vybarvila obrázek na hladkém silnějším papíře.
Škrábance na papíře nejsou tolik patrné jako na čtvrtce, ale za to jsou barvy hodně světlé. Jednotlivé tahy jsou dobře patrné, přechody jsou tvrdé a než jsem vybarvila celý obrázek, byla jsem zralá na ortézu zápěstí. Výsledek nejlépe kontrastuje v porovnání s ostatními.


Shrnutí

Pastelky Centropen, jakožto český výrobek, jsou pro mě naprostým zklamáním. Co se zprvu zdálo jako kvalitně vyrobená pastelka, se později změnilo v mučidlo na děti. A zde nejlépe platí, za málo peněz, vůbec žádná muzika. Za zhruba 30,- Kč dostanete sice 12 barev, což je prakticky zadarmo, ale cena, bohužel, odpovídá kvalitě. Pokud máme v našich dětech podporovat a rozvíjet lásku k tak úžasnému nástroji, jako jsou pastelky, musí pro ně být jejich používání radost, zábava a relax. Ne utrpení!
Tento produkt mohu vřele doporučit pouze jako výchovný prostředek pro zlobivé děti. To, že si malovaly, si budou jejich ruce pamatovat ještě několik hodin. A na firmu Centropen se obracím s prosbou, aby přehodnotila výrobu pastelek nebo od ní úplně upustila.

2 CONCORDE


Firma Miloslav Volf-TRADE SERVICE vznikla roku 1990 a zabývala se dovozem školních a kancelářských potřeb do Československa a v roce 1991 začíná také vyvážet školní a kancelářské potřeby od českých výrobců do zahraničí.
V roce 1993 se firma transformovala na VOLF kancelářské potřeby spol. s r. o. se sídlem v Českých Budějovicích. V roce 1998 si firma registrovala vlastní ochranou známku CONCORDE.

Concorde lihgt - školní pastelky. K dostání v balení po 6/12/18/24 ks, ořezané, v kartonové krabičce. Cena od 10,- Kč za 6 ks po 26,- Kč za 18 ks. Cenu za 24 ks jsem nenašla. Z obrázku na krabičce je jasné, že není kreslený pastelkami. Proč?
Pastelka má hexagonální tvar o průměru 7 mm, tuhu o průměru 2,5 mm, délka 175 mm a po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo CONCORDE jako jediná informace. Lak je na většině pastelek velice nekvalitní a některé pastelky jsou dokonce ohnuté.
První část testu, na kreslícím kartonu

  1. Rozdíl mezi středním a silným tlakem není téměř žádný, ať na pastelku tlačíte jak chcete, víc barvy z ní prostě nedostanete.
  2.  
  3. Efekt třítka nulový, ale budiž, děti to nevyužijí.
  4. Jediný efekt bílé pastelky je takový, že si rozedřete papír.
  5. Tuha je velice tvrdá, pigmentů tak málo a tak špatně rozmíchané, že pastelky tvoří na papíru mapy. Míchání nebo vrstvení neexistuje. Dokonce ani přechody postupným snižováním tlaku.
  6. Míchání tří barev nemělo smysl ani zkoušet.
  7. Gumování pouze dokončí dílo zkázy. 
  8. Dřevo se celkem snadno ořezává a netříští se. Bohužel, tuha takovou výdrž nemá. S růžovou pastelkou jsem test ani nedokončila. zlomila se hned na začátku a i když jsem ji ořezala (až do poloviny její délky!), tuha se vždycky ulomila ještě v ořezávátku.

Video k testu

Druhá část testu na hladkém papíře, byla naprostá katastrofa.



Ruka mě bolela tak, že jsem obrázek ani nevybarvila najednou a musela dělat přestávky. Barvy jsou na papíře spíše jen naznačeny. Stínování prakticky neviditelné, stejně jako rozdíl mezi světlou a tmavou barvou. Na pohled je patrný každý tah.


Shrnutí

Jestliže pastelky Centropen byly pro mě zklamáním, ani netuším, jaký výraz použít pro Concorde. Nic horšího jsem v životě neviděla. Za minimum peněz získáte také minimum kvality. Nebo spíš žádnou. Žádný pigment a ještě v tak tvrdé tuze. Nechápu vůbec, co tohle dělá na našem trhu a hlavně, proč to nese označení školní pastelky. Celkové hodnocení - ODPAD.


3 STAEDTLER


Staedtler je německá firma zabývající se výrobou široké škály kancelářských, školních i uměleckých potřeb. Stránky v češtině jsem bohužel nenašla a na jejich překlad si netroufám. Oficiální web zde.

Staedtler Noris Club školní pastelky. K dostání v balení po 12/24/36 ks (58/127/183,- Kč), ořezané, v kartonové krabičce. K dostání i jednotlivě, ale pouze 12 odstínů a nejsem si úplně jistá, že i u nás.

Pastelka má hexagonální tvar o průměru 7 mm, tuhu o průměru 2,5 mm, délka 175 mm a po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo firmy, země výroby a název a číslo kolekce pastelek. Kolem celé tuhy A.B.S. - bílá ochranná vrstva proti lámání. A jsou ekologické.
Limitovaná edice Johanna Basford (tvůrce omalovánek pro dospělé) má velmi hezkou krabičku. Netuším, jestli je obrázek barven pastelkami, na první pohled tak ale působí.

Barvy:
pastelky nejsou očíslované, takže se nemusí barva shodovat s číslem

1. Test - kreslící karton
  1. Zvýšením tlaku na tuhu získáte intenzivnější odstín, ale při silném, už jsou v papíře viditelné rýhy.
  2.  
  3. Efekt třítka je minimální, ale přeci jen viditelný.
  4. Bílá pastelka mírně zintenzivní barvy, přesto není příliš vhodný blender. Kresba se jejím použitím naleští.
  5. Míchání  dvou barev v přechodech je jemné, přesto s patrnými tahy.
  6. Míchat lze i více barev s přiměřeným výsledkem. Kresba je více lesklá.
  7. Při slabém až středním tlaku na pastelku se dá velmi dobře gumovat bez poškození papíru. Lepšího výsledku dosahuje bateriová guma.
  8. Dřevo se snadno ořezává, bez tříštění.

Video k testu

2. Test - Hladký papír
Barva se na papír spouští celkem snadno a když si uvědomíte, že jsou pastelky prostě trochu světlejší a přestanete se snažit z nich vymáčknout víc, je jejich použití docela příjemné. Pigmenty jsou rovnoměrně rozmíchány a pastelky nemapují. Tuha se neláme a nedrolí. Na papíře jsou viditelné tahy, se kterými si ani třítko neporadí, není to ale žádný extrém. Dosáhnout se dá i pěkného, světlého pleťového odstínu.


Shrnutí

Označení školní pastelky je zde na místě. Rozhodně nejde o žádné mučidlo. Pro dětské tvoření nebo omalovánky naprosto dostačující a s cenou okolo stovky není co řešit.






Vzorník v pdf ke stažení a vybarvení zde.


4 FABER-CASTELL


Další německá firma, jejíž historie se začíná psát v obci Stein již v roce 1761, osamostatněním malé dílny truhláře Kaspara Fabera. Již význačný řemeslný podnik předává svému synovi Antonu Wilhelmu Faberovi, jehož iniciály přešly do názvu firmy. Anton získává pozemek na okraji Steinu i s dílnou, kde je sídlo firmy dodnes, a během několika málo let vytvoří úspěšnou manufakturu, kterou předává svému synovi Georgu Leonhardovi jako "továrnu na výrobu tužek".
Podrobněji zde.


Faber-Castell školní pastelky.
K dostání v balení po 6/12/24/36/48/60 ks (59/79/143/212/271/540,- Kč), ořezané, v kartonové nebo plechové krabičce nebo v plechovém tubusu. Nedají se pořídit jednotlivě.

Pastelka má hexagonální tvar o průměru 7 mm, tuhu o průměru 3,3 mm, délka 174 mm a po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo firmy a číslo barvy. Pastelky jsou ekologické a díky speciální technologii lepení nelámavé. Krabička má obrázek kreslený pastelkami. Teda až na to nebe.

Barvy:

1. Test - kreslící karton

  1. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity barvy. Ani při silném tlaku nedřou papír.

  2. Efekt třítka je velice dobře patrný.
  3. Bílá pastelka na světlejších barvách není moc patrná, spíše kresbu naleští, černou barvu ale naopak zintenzivní.
  4. Přechody mezi barvami jsou velmi jemné a barvy se dobře vrství.
  5. Vrstvení tří barev stále vypadá dobře. 
  6. Při středním tlaku se pastelky ještě dají velmi dobře gumovat, ale ne úplně.
  7. Ořezávání bez problému.



Video k testu

2. Test - Hladký papír


Práce s pastelkami je příjemná. Měkká tuha dobře pouští barvu bez poškození papíru. Nejsou tak světlé jako předcházející Staedtler, nabízí téměř jednou tolik odstínů a sice jsou trochu dražší, ale zase by měly něco vydržet. Tuha se neláme a nedrolí, takže jedno ořezání nespolkne půl pastelky. Kdybych vybarvovala nějaké veledílo, určitě bych si i lépe poradila s viditelnými tahy na zelené ploutvi.



Shrnutí

Podle mého názoru dobrá volba nejen pro děti, ale i začínající umělce, kteří nechtějí hned investovat do profesionálních sad.







Vzorník v pdf ke stažení a vybarvení zde.


5 Faber-Castell - Art grip aquarelle





Patelky Art Grip aquarelle. K dostání v balení 12/24/36/60 ks v plechové krabičce za 400/800/1250/2000,- Kč. Krabička vypadá luxusně a profesionálně. Pastelky se dají pořídit i jednotlivě za 26,- Kč za kus, což je u tak drahé sady určitě plus.




Pastelka má ergonomický trojhranný tvar o průměru 7 mm, tuhu o průměru 3,3 mm, délka 174 mm. Po celé délce tmavomodrý lak, na koncích lak v barvě tuhy. První dvě třetiny pastelky mají na sobě masážní, protiskluzové body. Na stranách vytištěno logo firmy a název pastelek, kód a číslo barvy. Pastelky patří do skupiny hobby, práce, studium a jsou také podstatně dražší než školní.

Barvy:

1. Test - kreslící karton
  1. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity barvy. Ani při silném tlaku nedřou papír.
  2. Rozmytí jednotlivých barev je snadné, barva je sytá, jasná a zcela rozpustná. Tahy zmizí. Rozmytí u přechodů už tak jednoduché není, přesto má zajímavý akvarelový efekt. Po aplikování vody štětcem barva připomínala pastu konzistence olejové barvy, která nešla úplně dobře rozetřít. I po zaschnutí na papíře zůstaly hodně viditelné tahy štětcem. V druhé části testu na hladkém papíře už jsem tento problém neměla, tak nevím, jestli je potřeba víc vody nebo jen větší plocha.
  3. Efekt třítka se liší u jednotlivých barev. Někde je vidět dost, jinde vůbec.
  4. Bílá pastelka jemně zesvětluje, největšího efektu se dosáhne až rozmytím.
  5. Přechody mezi barvami za sucha nejsou moc hezké ani jemné, přesto se pastelky dobře vrství. Po rozmytí vypadá přechod mnohem lépe.
  6. I tři barvy se dají dobře vrstvit a míchat.
  7. Gumovat bych úplně nedoporučila.
  8. Ořezávání snadné.






Video k testu 


2. Test - Hladký papír
za sucha

rozmyté


Jsou to akvarelky, takže mají měkkou tuhu a dobře se s nimi kreslí. Za sucha mají hezké barvy, které se dobře míchají, ale tahy jsou hodně viditelné. Po rozmytí se barvy zintenzivní a tahy úplně zmizí. Tuha je nelámavá, dobře se spouští na papír, nedře a nemapuje.


Shrnutí


Pastelky jsou to hezké. Mně osobně se špatně drží, protože si při práci ráda pastelku otáčím podle potřeby a u trojbokého těla to moc prostoru nedává. Navíc mi jsou masážní body nepříjemné, ale to záleží na osobních preferencích. Odrazuje mě jejich už dost vysoká pořizovací cena a limit 60 barev. Pořád je to ale levnější než umělecké akvarelky F-C Albrech Dürer, které jsou za 600,- za 12 pastelek a největší sada 120 kusů za 8 765,-


Přijde mi, že u firmy F-C se platí za kvalitu a připlácí za značku. Pokud někdo neřeší peníze, tak směle do toho, spokojenost zaručena u profesionálů i amatérů. Pro chudé studenty luxus a děti bych na ně nenechala sáhnout. 


Vzorník ke stažení a vybarvení ve formátu pdf zde


6 MAPED


Rodinná francouzská firma Maped, zabývající se výrobou kružítek, byla založena roku 1947. Od roku 1985 začíná vyrábět nůžky, o sedm let později kupuje společnost Mallat a rozšiřuje sortiment o pryže. Od roku 1993 přidává také sešívačky, děrovačky a další kancelářské potřeby. Od roku 1996 ořezávátka a o rok později další školní potřeby. V roce 2005 uvádí na trh své pastelky Color´peps a v roce 2012 již vyrábí v 16 zemích světa.
Stránky v češtině jsem nenašla, ale ty oficiální jsou zde.


Maped školní pastelky Color´peps. K dostání v balení po 6/12/18/24/36/48 kusů, ořezané v papírové nebo plechové krabičce, v ceně od 20,- Kč za 6 barev do 150,- Kč za 48 barev. Některé barvy k dostání jednotlivě za 5,- Kč. Krabička je úplně jednoduchá, v průřezu jsou vidět skutečné pastelky.

Pastelka má ergonomický trojhranný tvar o průměru asi 8 mm, tuhu o průměru 2,9 mm, délka 174 mm a po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo firmy a název barvy. Pastelky jsou nelámavé, ale nikde jsem nevyčetla jestli také ekologické.

1. Test - kreslící karton

  1. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity barvy. Ani při silném tlaku nedřou papír. Tuha je velmi příjemně měkká a barvy jsou jasné a výrazné.

  2. Efekt třítka je spíše jen naznačen, ale je tam.
  3. Funkčnost bílé pastelky nemohu bohužel posoudit, protože v sadě 12 barev není obsažena.
  4. Přechody mezi barvami nejsou úplně nejjemnější, ale stále příjemné a barvy se dobře vrství.
  5. I tři barvy se dají vrstvit. 
  6. Při středním tlaku se pastelky ještě dají gumovat, ale ne úplně.
  7. Ořezávají se dobře, bez tříštění dřeva.


Video k testu 



2. Test - Hladký papír

Práce s pastelkami je překvapivě velmi příjemná. Měkká tuha dobře pouští barvu bez poškození papíru. Tuha je měkká, takže se ruka neunaví, dobře pouští barvu a nedře papír, neláme se a nedrolí a snadno se ořezává. Na papíře jsou sice viditelné tahy, ale opět žádný extrém, který děti nebudou vůbec řešit. Zvláště oceňuji pastelku s odstínem Blush, což je hezká pleťová barva a dává to mnohem větší možnosti při kreslení postav.  




Shrnutí

Testování těchto pastelek bylo velkým překvapením. Protože jsem je neznala a byly levné, neměla jsem přehnaná očekávání. S pastelkami se kreslí lehce, pohodlně (i když já osobně úplně nemusím trojboký tvar těla) a s 48 sytými odstíny za 150,- Kč vůbec není o čem mluvit. Toto je opravdu kvalita za rozumnou cenu.



A pokud si potrpíte na vzorníky úplně všeho jako já, můžete si stáhnout můj na pastelky Maped v pdf přímo tady.  



7 STABILO



Německá firma Schwan-STABILO založena v roce 1855.
Do roku 1875 patentována a vyráběna první tužka určená pro dokumenty. Zkrácený tvar rodinného jména Schwanhäußer  (labuť) symbolem pro logo firmy.
1906 - budí pozornost více než 30 metrů vysokou tužkou na výstavě v Norinberku.
Od roku 1935 zakládá firma oddělení pro reklamní produkty a začíná výroba reklamních tužek na přání zákazníka.
1971 - Günther Schwanhäußer přišel na nápad vytvořit zvýrazňovač. Uveden na trh pod názvem STABILO BOSS. 1977 - přichází na trh s jemným linerem STABILO point 88, který se stává rychle módní záležitostí.

Oficiální stránky




STABILO Trio thick k dostání po 6/12/18/24 barev, ořezané v kartonové krabičce nebo plastovém pouzdře v ceně 110,- Kč za 12, 179,- za 18 a  261,- za 24 barev. Cenu za 6 pastelek jsem nenašla. Pořídit se dají i jednotlivě za zhruba 10 kaček za kus. Krabička se mi úplně nelíbí, ale děti to asi budou vnímat trochu jinak, takže ok. V průřezu jsou vidět skutečné pastelky.

Pastelka je určená pro malé děti. Má 9 mm silné, ergonomické, trojboké tělo dlouhé 174 mm. Tuha je silná 4,2 mm. Po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěno logo, čárový kód, název pastelky a číslo barvy. Nikde jsem se nedočetla, jestli jsou ekologické nebo nějak zvlášť odolné, ale když je to pro mrňata, tak to předpokládám.

Barvy:

1. Test - kreslící karton

  1. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity barvy. Ani při silném tlaku nedřou papír. Tuha je velmi příjemně měkká a barvy jsou jasné a výrazné.

  2. Efekt třítka je docela znát.
  3. Bílá pastelka překvapivě jako blender docela funguje, na černé a hnědé je vidět dost.
  4. Přechody mezi barvami nejsou úplně nejjemnější, ale vypadají lépe než u předchozích Mapedů.
  5. I tři barvy se dají vrstvit, ale už je to trochu horší. 
  6. Gumovat se moc nedají, ale tak co už.
  7. Ořezávají se dobře, bez tříštění dřeva.


Video k testu

                                   



2. Test - Hladký papír

Práce příjemná, neunavuje ruku. Barva se snadno spouští, dobře se dá i vrstvit. Tahy jsou viditelné málo, přechody se dají vykouzlit docela hezké. Pastelka se dobře ořezává, ale je potřeba větší ořezávátko. Tuha se nedrolí a neláme. Také mají hezký pleťový odstín.



Shrnutí


Takhle nějak si představuju pastelku pro děti. Naprosto vyhovující, měkká, odolná. Krásné syté barvy, možná o chlup sytější, než Maped. Trochu dražší, ale zase je to znát na výsledku. Jak jsem již zmínila, nemusím trojboký tvar těla, ale taky to není určeno pro mně. Rozhodně je doporučuju.





Vzorník v pdf ke stažení a vybarvení zde.   




8 KOH-I-NOOR

Česká značka původně založená ve Vídni již v roce 1790. Od roku 1848 vyrábí v Českých Budějovicích. Firma má hodně bohatou a zajímavou historii, kterou tu nebudu celou opisovat a na oficiálních stránkách se dozvíte taky hodně zajímavostí, které se možná zase až tolik neví. 
Například, že v K-I-Nooru vymysleli dnes již celosvětový standard označování tvrdosti tuhy písmeny B, H a F. Že slon na gumě je jedna z nejstarších registrovaných ochranných známek na světě. Nebo že nejslavnější grafitová tužka vůbec, nesoucí označení 1500, pochází právě z Budějovic,vyrábí se v 21 gradacích a že vznikla už v roce 1888. 

Je to moje srdcová záležitost a nedám na ně dopustit. Je to moje nejoblíbenější značka uměleckých potřeb. Je to moje sběratelská vášeň i vlastenecká pýcha. A víte proč? Protože produkty Koh-I-Noor jsou prostě nejlepší. A tečka!

Pastelky Koh-I-Noor školní. K dostání v sadách po 6/12/18/24/36 barev za 11/22/33/38/55,- Kč v hezké papírové krabičce s různými motivy (Krteček, zvířata, kočky, Tom a Jerry, dinosauři, vesmír, ptáci, fantasy), ořezané, dlouhé nebo poloviční. Jako 36 barev za 55,- Kč? Neni vo čem.



Pastelka má klasický hexagonální tvar, délku 175 mm, průměr 7 mm a tuhu silnou 3,2 mm. Po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěn pouze výrobce. Jsou ekologické, ale nikde jsem nenašla, jestli mají nějakou nelámavou úpravu.

Barvy:
netuším, zda sedí barva s číslem, protože jsem pouze porovnávala
se starými školními akvarelkami a sadou polycolor


1. Test - kreslící karton

  1. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity barvy. Ani při silném tlaku nedřou papír. Tuha je velmi příjemně měkká a barvy jsou jasné a výrazné.

  2. Efekt třítka není moc patrný, ale je tam.
  3. Bílá pastelka jako blender úplně nefunguje, ale na tmavých barvách je znát.
  4. Přechody mezi barvami jsou docela jemné.
  5. I tři barvy se dají vrstvit s podobným výsledkem. 
  6. Gumovat se dají dobře, ale ne úplně.
  7. Ořezávají se dobře, bez tříštění dřeva nebo lámání tuhy.

Video k testu

2. Test - Hladký papír
Zrovna na tyhle pastelky jsem nechala výběr papíru na obsluze v tiskárně, takže je úplně hladký a lesklý (příště si zase nechám poradit). Přesto si s ním poradily na výbornou. Kreslila jsem sice trochu dýl, právě kvůli papíru, ale výsledek je velice uspokojivý. Tuha je měkká, nedrolí se, neláme se ani při ořezávání. Přechody mezi barvami jsou jemné, tahy jsou vidět jen místy a jen trochu. 



Shrnutí


Výborné školní pastelky, které splňují vše, co se od nich očekává. Krásné barvy, snadná práce, vždy skvělý výsledek. S cenou 55,- Kč za 36 odstínů se není o čem dál bavit. Jediná slabina je asi označování barev jednotlivých pastelek. Na mojí sadě není ani číslo a stejně by mi bylo asi k ničemu, protože k němu neexistuje žádný volně dostupný vzorník se stejně očíslovanými jmény barev. Pokoušela jsem se je porovnat se školními akvarelkami, ale našla jsem barevnou shodu asi jen u pěti pastelek. Tak jsem to zkusila se sadou Polycolor a sice jsem byla úspěšnější, ale přesto jsem nezjistila všechny. OK, školní děti to asi neřeší a je jim fuk, jak se která barva jmenuje. Mně to jako děcku bylo taky jedno. Jenže skoro stejný problém je i u uměleckých a tam už to jedno není. Ale od jedné hodné paní v Koh-I-Nooru jsem zjistila, že už se na tom intenzivně pracuje a problém bude brzy vyřešen :)


Vzorník v pdf ke stažení a vybarvení zde.

9 KOH-I-NOOR


Pastelky Koh-I-Noor školní aquarell. K dostání v hezké papírové krabičce s motivem ryb, ořezané, v sadách po 6/12/18/24/36 barev za 22/40/57/86/121,- Kč .


Pastelka má klasický hexagonální tvar, délku 175 mm, průměr 7 mm a tuhu silnou 3,2 mm. Po celé délce lak v barvě tuhy. Na boku vytištěn výrobce, číslo barvy a štěteček, protože jsou rozpustné vodou. Jsou ekologické, ale nikde jsem nenašla, jestli mají nějakou nelámavou úpravu. 

Barvy:
Barvy jsem porovnávala se sadou Mondeluz, až na jednu vyjímku sedí čísla a u třech pastelek nesedí barva.

1. Test - kreslící karton

  1. Už při letmém doteku na papíře se snadno spouští velké množství barvy. Zvýšením tlaku na pastelku lze snadno dosáhnout vyšší intenzity. Ani při silném tlaku nedřou papír. Tuha je velmi měkká a barvy jsou jasné a hodně syté.
  2. Rozmytí barvy naprosto jednoduché, tuha se rozpustí úplně, barva zůstane sytá a jasná. Přechody vypadají hezky, jako při práci s klasickou vodovou barvou, netvoří se "pasta" jako u Art grip.
  3. Efekt třítka je vidět a řekla bych, že čím slabší vrstva barvy, tím zřetelněji.
  4. Bílá pastelka je zase naopak znát více na silnější vrstvě barvy. Po rozmytí mi ale přijde, jako by tam vůbec nebyla. Tady funguje spíš jako blender než zesvětlovač.
  5. Přechody mezi barvami nejsou tak jemné jako u klasických pastelek, ale přesto použitelné a po rozmytí úplně super.
  6. I tři barvy se dají vrstvit s velmi dobrým výsledkem a rozmytí je stejně snadné. 
  7. Gumovat se nedají úplně. V průběhu testu jsem vyměnila gumu za "plastickou" (jestli se to tak jmenuje) a účinek byl mnohem lepší, ale přesto nejdou vygumovat úplně do čista.
  8. Ořezávání nebo lámání nemohu objektivně posoudit. Tuhle konkrétní sadu akvarelek už mám možná 20 let. Jako dítě jsem ještě nebyla tak opatrná na svoje nástroje, takže padaly na zem, válely se všude možně, používalo je spoustu dětí a možná je měl v parádě i nějaký pes nebo kočka. Upřímně se docela divím, že jsou ještě kompletní. Pevně ale věřím tomu, že když si půjdu koupit novou sadu, budou naprosto perfektní.



Video k testu



2. Test - Hladký papír


Práce s nimi je snadná, ruka se neunaví, protože není potřeba tlačit na pastelku. Tuha je měkká a barva se spouští při minimálním tlaku. Tahy jsou vidět jen nepatrně a kdybych si s tím dala víc práce, nebyly by vidět asi vůbec. Rozmývají se snadno a úplně. Po namočení vypadají jako vodové barvy.



Shrnutí


Výborné školní akvarelky, které splňují vše, co se od nich očekává. Krásné barvy, snadná práce, vždy skvělý výsledek. Jejich kvalita se může naprosto s přehledem měřit s pastelkami Art grip od Faber-Castell ať už jde o množství pigmentu, snadnost rozmývání, měkkost tuhy nebo spouštění barvy na papír. Řekla bych, že jsou na stejné úrovni. Art grip má jednou tolik odstínů a lepší bílou pastelku, která je po rozmytí opravdu vidět a barva pod ní výrazně zesvětlá, ale Koh-I-Noor mi zase přijde měkkčí se sytějšími barvami a snadněji rozmývatelné. Navíc mně osobně se lépe drží, protože nemám ráda trojboké tělo. A pak je tu také cena. Zaplatit za srovnatelně kvalitní pastelky 121,- Kč nebo 1 250,- Kč za 36 odstínů, je už sakra rozdíl.

Vzorník v pdf ke stažení a vybarvení zde.


CELKOVÉ HODNOCENÍ

U celkového hodnocení jsem vycházela z průběhu testování jednotlivých pastelek a mého osobního dojmu, jaký na mě udělaly samotné pastelky, barevná škála, sytost, jejich balení, cena a podobně. Nemusí se shodovat s názorem ostatních uživatelů.

V celkovém hodnocení jsem zohlednila množství pigmentu ve žluté a černé pastelce, protože na těchto barvách se to nejlépe pozná (samozřejmě jen okem, jako laik a běžný spotřebitel). Potom tvrdost tuhy, její lámání a snadnost ořezání, sytost barev, schopnost vrstvení a míchání, zda jdou vygumovat, využití bílé pastelky a cenu.

Excelovou tabulku k vlastním úpravám ke stažení zde.



V tomto testu chybí ještě hodně druhů pastelek jako například Colorino, Kores, Herlitz, Primo a spoustu dalších, ale to by byl článek nekonečný. Pokud máte někdo zkušenosti jiné, než já nebo s jinými pastelkami, neváhejte se o ně podělit.



Pokud článek někomu pomůže ve výběru pastelek a ke spokojenosti s nákupem, pak bude mise splněna.

Pokud jste došli až sem, děkuji vám za pozornost a tím také za ocenění mojí práce. A věřte, že to nebylo nic jednoduchého :) 

Mějte se krásně, malujte a příště u testu uměleckých pastelek Ahoj!





2 komentáře:

  1. Tak to je takřka vědecká záležitost, spousta práce (i když určitě s chutí dělané) a cenných informací! KOOH-I-NOOR je i moje srdeční záležitost. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Vážení návštěvníci, budu velice ráda za každý zanechaný komentář, ať již pochvalný nebo kritický. Prosím jen o zachování slušnosti, nepoužívání vulgarismů a neútočení na skupiny či jednotlivce. Děkuji.