sobota 17. září 2016

Wacom


Wacom je Japonská firma, založená roku 1983. Jsou to specialisté na grafické tablety a světové špičky ve svém oboru. 

Digitální grafika mě zajímá a baví už strašně dlouho. Už ani nevím, jestli jsem začala nejdřív kreslit nebo upravovat fotky, ale od prvních pokusů mi byla jasná jedna základní věc. Grafika myší dělat nejde! Pokud to někdo umí a dělá, klobouk dolů, ale já tvrdím, že to nejde a že je to krajně nepohodlný, neefektivní a vůbec celý špatně :)



Jakmile jsem si uvědomila, že tohle je cesta, po které se chci vydat, musela jsem si opatřit správné nástroje. 

Jako první jsem si pořídila Genius Easy Pen. Při prvním použití to bylo jako zázrak moderní techniky. Nastavit mozek tak, aby pochopil, co se děje, totiž že kreslím na tablet, ale vidím to na obrazovce monitoru, netrvalo ani zdaleka tak dlouho, jak jsem čekala. Z počátku krkolomné pokusy o obrázek se během pár dní přetvořily na plynulé tahy s takovým tvarem, jaký měly mít. 

Tablet Genius jsem koupila hlavně proto, že jsem o tabletech nic nevěděla, neměla jsem moc peněz, v místním elektru nebyl moc široký výběr a já ho chtěla hned :)
Netvrdím, že je to špatný tablet. Používala jsem ho roky, svoji službu splnil a kdyby se mi nerozbilo pero, které nejde koupit samostatně, nevím, nevím, jestli bych se odhodlala koupit nový. Je to ale ta nejlevnější varianta a s tím se musí počítat. Začátečníkovi rozhodně stačí a kdo před tím žádný tablet neměl, bude naprosto spokojený. 

Ukázkou mé práce na tabletu Genius jsou bloky a záložky do knihy, které lze také zakoupit na Fleru.



Další záložka, co by pokus o Manga a ještě jeden nedokončený obrázek, který už asi ani nikdy nedokreslím... Tohle je pravděpodobně můj největší hendikep. Přeskakuji od jedné věci k druhé a nic nedotáhnu do konce :(







ÉRA WACOM


Nakonec to byl asi osud (nebo to rozbité pero), co mě vedl pomalu, ale jistě k mé velké životní lásce. 
První tablet této značky, Wacom One By Wacom, jsem si koupila na začátku tohoto roku, jako bolestné za to, že jsem si v práci přetížila šlachy a měsíc jsem skoro nemohla chodit :) Byla to láska na první pohled či spíš na první tah perem. Co se týče kvality zpracování a pocitu při používání, Wacom nemá chybu. Genius upadl v zapomnění prakticky ihned po připojení k PC. A přestože vím, že je to nemožné, pozorovala jsem téměř okamžité zlepšení mých uměleckých schopností :)


Malý Wacom jsem používala jen krátce a moc jsem toho vytvořit nestihla. Dvě ukázky z kategotie "Character design", která je teď top v mém žebříčku žánrů (vlevo Sad girl a vpravo Lawyer) a dvě speed paint videa do soutěže.











Cintiq 


Květen tohoto roku byl přelomem v celé mé tvorbě. Udělala jsem totiž úplně poslední, ale zato obrovský krok ke splnění svého největšího kreativního snu. Sny se sice plní, ale jen těm, kdo si to zařídí a tak jsem si sama sobě vysvětlila, že to za mě nikdo neudělá a že si to opravdu zasloužím a koupila si Cintiq 22HD.

Jsem si naprosto jistá, že kdo to nezkusí, nikdy nepochopí, jaký je to pocit. Už když jsem tu obrovskou, těžkou krabici přitáhla domů, měla jsem na krajíčku. Tolik let jsem po něm toužila a teď stál přede mnou. Jen ho rozbalit.
Ani nevím, jak to popsat. Začnu tedy perem.
Pero samo o sobě nemá baterie, takže je lehké. Je jen o něco málo kratší, než obyčejná tužka, ale o dost silnější. Drží se výborně, naprosto přirozeně a díky gumovému gripu neklouže. Standardní grip se navíc dá vyměnit za silný (je součástí balení), záleží, co je komu pohodlnější. Wacom fakt myslí na všechno. A to včetně personifikace pera barevnými kroužky. Sice to v podstatě k ničemu není, ale je to milý designový doplněk. Já mám teď červený :)
Pro zefektivnění práce má pero na jednom konci "gumu". Když potřebuju gumovat, prostě jen otočím pero a nemusím se zdržovat klávesovými zkratkami. Jak říkám, je to vymakaný do detailu!
Dvě funkční tlačítka na straně pera slouží jako tlačítka myši. Jsou umístěna tak, že při práci nepřekáží a přitom jsou neustále na dosah.

Pro uložení pera po práci slouží speciální praktický stojánek dva v jednom. Po otevření stojánku totiž slouží také jako zásobník pro hroty. Hrotů je více druhů a stačí si jen vybrat, s čím se nám bude nejlépe kreslit.
Ve stojánku přímo v balení jsou 2 plstěné (dávají pocit tužky na papíře), 1 pružinový (jako štětec) a sedm standardních. Navíc se do něj vejde ještě nástroj pro vytažení hrotu z pera. Vedle v pytlíčku pak byly přibaleny navíc 3 profesionální hroty. jaký je ale rozdíl mezi standard a profesional, fakt netuším.
Ve stojánku, který jsem si koupila samostatně k malému Wacomu, byl dokonce jeden ohebný hrot. Z popisu na oficiálních stránkách jsem vůbec nepochopila, k čemu slouží a sama jsem ho ještě nevyzkoušela.

No a teď už k samotnému tabletu. Nejzásadnější rozdíl fungování mezi Pen Tablet (Genius) a Pen Display (Cintiq) je v tom, kam se při práci díváte.
CTH490W Draw InUse 04 RGB LowRes
(obrázek: www.wacom.com)

Při používání Pen Tablet kreslíte na tabletu, ale výsledný obraz se zobrazuje na monitoru. Chce to tedy jakousi koordinaci. Je to v podstatě jako pracovat s myší, což každý dokáže, s tím rozdílem, že pero je nástroj mnohem přesnější, pohodlnější, pro kreslíře naprosto přirozený a navíc dokáže rozpoznat, jak silně na něj ruka tlačí. Výsledkem je pak různě silná čára nebo různá intenzita barvy a pod.



(obrázek www.wacom.com)
Při tvorbě na Pen Display kreslíte přímo na "obrazovku". Vidíte tedy přesně, co kreslíte a v místě kde to kreslíte. Je to nejvěrnější možnost simulování práce na papíře nebo plátně, navíc se všemi možnostmi, které nabízí použitý grafický program.
Je to prostě skvělý nástroj pro malíře, designéry, fotografy atd. 

Cintiq 22HD jsem si vybrala z několika důvodů. Prvním byla má láska k této značce. Další byla jeho velikost. Dlouho jsem váhala mezi Cintiq 13HD a 22HD. Bylo to dost velké dilema, protože znamenalo rozdíl desítek tisíc v ceně. Nejsem profesionál a umění mě pravděpodobně nikdy nebude živit. Malý by mi na to moje "čmárání" (jak tomu říká mamka) určitě stačil. Jenže já jsem prostě chtěla něco víc! Na velikosti bohužel záleží a v tomto případě větší rozhodně znamená lepší :) 
Display o pracovní ploše zhruba velikosti A3 poskytuje dostatek prostoru i pro ty nejdivočejší představy. Nastavitelný stojánek zaručuje naprosté pohodlí ať už při práci preferujete jakýkoli sklon. Navíc se na něm tablet může i otáčet, což je další přiblížení práci na papíře. Tablet má spoustu tlačítek, které si může každý uživatel nastavit dle svých potřeb.

No a protože už sice mám svoji oblíbenou hračku, ale pro změnu zase nemám čas, moje tvorba se nyní omezila spíš na skicování. Ale tak trénink je taky fajn :)










Jediný projekt, který jsem zatím dokončila Etiketa na zavařeninu.


Software


GIMP WilberÚplně na počátku byl program GIMP. Co si tak pamatuju, dělala jsem v něm dost, ale už je to tak dávno, že vzpomínky značně vybledly. Vím ale to, že mi v něm nefungoval přítlak pera (Genius) a tak jsem ho musela opustit a přeorientovat se na Photoshop, kde vše fungovalo normálně. Proti GIMPu nic nemám a fakt, že je k dispozici zdarma z něj dělá výborný nástroj pro začátečníky i profíky. Nicméně nefunkčnost toho nejvíc žádoucího, co grafický tablet umí (nebo má neschopnost to zprovoznit) mě od něj odvedla a teď už bych se v něm orientovala asi jen velmi těžko.



Od té doby mi dělá nerozlučnýho parťáka Photoshop a v něm budou tvořena všechna budoucí digitální díla, o kterých se tu zmíním. Jediná nevýhoda je jeho cena, jinak je to program naprosto dokonalý.
PS sice obsahuje mnoho přednastavených nástrojů se kterými se toho dá dělat opravdu hodně, jenže to vždycky nakonec vypadá hrozně "počítačově".
Pro svoje obrázky používám štětce Kyla T. Webstera, protože mi dávají ten úplně nejpřirozenější pocit při malování a výsledný vzhled je jako při použití reálných nástrojů. Už v samotném Megapacku je více než 160 různých nástrojů od tužek a kříd, přes vodové a olejové štětce až po linery. Nelze si nevybrat!
Já nejčastěji používám:

  • Kyle´s Drawing box - HB pencil pro 15px na skicování
  • Kyle Ultimate Oil Thicker na malování
  • Kyle´s Inkbox - Belgian comics 1 na vytažení obrysů


Dalším skvělým programem je Autodesk Sketchbook. Jde o velmi dobře propracovaný kreslící nástroj, který je navíc v základní verzi zdarma. V placené verzi za $30 USD ročně, což je oproti PS prakticky zadara, získáte více než 100 různých štětců a neomezený počet vrstev.

Za zmínku určitě stojí také Manga studio, které se dá pořídit za $210 USD jednorázově (ale nemám tušení, zda je v češtině) nebo ArtRage za $50 USD, verze 1.1 dokonce zdarma.



A jak kreslíte Vy? Máte rádi digitální umění? A v jakém programu se Vám tvoří nejlépe?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážení návštěvníci, budu velice ráda za každý zanechaný komentář, ať již pochvalný nebo kritický. Prosím jen o zachování slušnosti, nepoužívání vulgarismů a neútočení na skupiny či jednotlivce. Děkuji.